
ADMINISTRATIVE AND FISCAL QUESTIONS 
GENERAL 

AF1: Does the primary eligibility cost limitation (which replaces the 70% provision) and the 
“other eligibles” cost limitation (which replaces the 30% provision) apply to the total amount 
of grant funds awarded or actual expenditures? 

Only the 30% cost limitation still applies. With the 1999 Amendments, the eligibility requirements for 

hard-to-employ individuals and non-custodial parents were altered and 

the language referring to any mandatory minimum expenditure level of 70 percent was eliminated for 

these groups. Since the statute does specify that no more than 30 percent 

of grants funds may be spent on individuals served under the “other eligibles” category, 

the Employment and Training Administration interprets that to mean that all other 

expended funds allotted to or awarded to the grantee will be expended on individuals 

who meet the primary eligibility requirements. 


In the past, with a the minimum expenditure level of 70 percent, if an operating entity 

spent up to 30% of its funds on individuals with characteristics associated with long-term 

welfare dependence, but was only able to spend 69 percent (or less) of the total funds on the 

hard-to-employ under the 70% category, it could be penalized with disallowed costs for failure to 

expend at least 70% of its funds on hard-to-employ individuals. Unfortunately, since such disallowed 

costs would have to be identified from otherwise allowable expenditures under the 30% category, this 

policy, enacted in the name of program compliance, appeared arbitrary and punitive. Therefore, 

although operating entities are not absolved of the underlying requirement that spending is to be targeted 

to the hardest-to-serve under the primary eligibility category, they will remain in compliance with the 

program expenditure requirements even if their expenditure ratio falls slightly below 70%, as long as 

their expenditure rate for other eligibles does not exceed 30% of the total grant funds allotted.  Formula-

funded operating entities that are concerned that their final expenditure rate may fall more than slightly 

below the 70% (less than 69%) level by the end of the grant period should immediately discuss their 

anticipated level and its acceptability with their state WtW contacts. In like manner, competitive 

grantees should contact their Grant Officer=s Technical Representative (GOTR). For more complete 

discussion on changes to the mandatory minimum expenditure level language, please refer to 20 CFR

645.211 and the Preamble to the Final Rule, 2690, p. 2703, (66 Fed. Reg. 2690 (Jan.11, 2001)). 

Finally, under 20 CFR 645.211, the calculation of the 30 percent maximum expenditure limitation 

(services to those eligible under the “other eligibles” provision found at 20 CFR 645.213), is applied 

against a base of the total amount of funds allotted or awarded to the 

WtW operating entity. This calculation is NOT made against a base of the total amount of 

funds expended by the operating entity. This calculation method applies to both formula and 

competitive grant awards. For additional information, please see Training and Employment Guidance 

Letter (TEGL) No. 4-00, located under Policy/Laws, Regulations and Directives 
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on the WtW website: http://wtw.doleta.gov/linkpages/tegltein.asp 

AF2: Does the 15% administrative cost limitation apply to the total amount of grant funds 
awarded or actual expenditures? 

Under 20 CFR 645.235 (a)(1) and (2), which limits the expenditure of WtW funds for administrative

purposes to no more that 15 percent of the grant award, the base to which 

the administrative cost limitation is applied is the total amount of grant funds awarded. This calculation 

method applies to both formula and competitive grant awards. For additional information, please refer 

to the TEGL No. 4-00, located under Policy/Laws, Regulations 

and Directives on the WtW website: http://wtw.doleta.gov/linkpages/tegltein.asp


AF3: What constitutes a valid obligation for purposes of satisfying ' 403(a)(5)(A)(iv)(II) 
of the Act and 29 CFR 97.3? Are the criteria for valid obligations satisfied by written 
interagency agreements between two entities within the State government? What 
sources of funds are available to a State for financing staff costs and similar costs 
which cannot be charged to WtW grants within the period of availability? 

DOL regulations at 29 CFR 97.3 define obligations as “the amounts of orders placed, 

contracts and subgrants awarded, goods and services received, and similar transactions 

during a given period that will require payment by the grantee during the same or a future period.” ETA 

considers obligations by the State grantee which satisfy these criteria as 

meeting the statutory requirement. 


This includes all awards by the State grantee to subrecipients in accordance with '403(a)(5)(A)(vi) of 

the Act (85% funds) and all other awards by the State grantee to

third parties in the form of grants, subgrants, contracts, purchase orders, and similar 

written agreements requiring payment for expenditures made during the period WtW 

funds are available for expenditure. 


Under the referenced definition, ETA considers third parties to include other units of 

State government if this is consistent with State law. Accordingly, a valid obligation may 

arise from an award to another unit of State government if the award instrument specifies 

the activities, products, and services to be provided by the other unit in exchange for grant 

funds received. The other unit may be at the same level of government, e.g., a department 

whose highest official has the same job title as the grantee department's highest official, or 

at a different level, e.g., a bureau within another department. 


ETA does not consider the following actions to result in valid obligations: actions within the grantee 

department, e.g., a transfer or delegation of budget authority or authority to enter into agreements to 

another headquarters unit or local office of the grantee; or transactions between two entities of 
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government which purportedly transfer authority and responsibility from one to another and back again 
but whose real purpose is only to create an appearance of an award action without effecting any actual 
change of position between the entities. 

AF4: Why is profit not allowed for WtW competitive grants? 

WtW competitive grants present an opportunity for private "for-profit" entities to 

collaborate with non-profit organizations as well as public agencies to provide effective 

services for hard-to-employ welfare recipients. To a certain extent, competitive grant funds 

will subsidize the research and development activities of "for-profit" entities, enabling them 

to test experimental employment strategies at no cost to themselves. "For-profit" entities are welcome

to use the knowledge and experience they gain in profit-making enterprises funded through other 

sources, but the Department of Labor feels it is reasonable to disallow the 

earning of profit on competitive grant funds. 


AF5: Are grantees required to operate using an indirect cost rate? 

No, an indirect cost rate is not required. Grantees should direct charge wherever possible. However, if 

a grantee has more than one funding source, including more than one grant 

from the same agency, it should request an indirect cost rate. For additional information and clarification 

of the rules governing indirect cost rates, contact Steve Garfinkel, Department 

of Labor, Office of Administrative Services and Management, Division of Cost Determination, 

at garfinkle-stephen@dol.gov or 202-693-4102. 


AF6: How are indirect costs allocated between administration and program costs? 

Because of the revised WtW administrative cost definition, many more WtW costs are considered to be 
for the direct provision of WtW activities and can be classified as a program cost; therefore, they can be 
directly charged to the program. That said, there remain circumstances for indirect cost charging, and 
where an indirect cost pool is maintained. When specific costs charged to an overhead or indirect cost 
pool can be identified directly as program costs, they may be charged as program costs. For additional 
information on the revised WtW administrative cost definition and what types of WtW activities are 
subject to the administrative cost limit, please refer to 20 CFR 645.235. 

AF7: A person is found eligible based on information provided by the TANF agency 

(e.g., at least 30 months receiving assistance or within 12 months will become 

ineligible for TANF), and WtW provides services. Thereafter, it is determined that 

the person was not eligible. Which agency, TANF or WtW, is liable for any disallowed costs? 


The WtW grantee is ultimately responsible for any disallowed costs associated with the WtW grant. It is 
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up to the grantee to establish procedures that will limit the liability when dealing 
with subcontractors and that comply with section 645.214 of the WtW Regulations. 

AF8: May WtW grantees enter into a fixed unit price (a.k.a. single unit price) contract 
with subrecipients for training or services? 

A grantee may enter into a fixed unit price contract or any other type of contract or agreement 
as long as the appropriate competitive procurement procedures are followed, and costs are properly 
reported on the appropriate line(s) of the Quarterly Financial Status Report. As feasible, grantees are 
encouraged to utilize performance-based contracting, which bases payment upon desired outcomes. Be 
advised that regarding charges to administrative costs, the regulatory definition at 20 CFR 645.235 has 
been revised especially with regard to subrecipients and vendors. Using a single unit price contract does 
not absolve the grantee from adherence to the WtW regulations at '645.230, and the respective OMB 
Cost Principle Circulars. The latter require in general that costs be allocated to a particular cost 
objective in accordance with the relative benefits received. 

AF9: May performance-based contracts be used in the WtW Program? 

Yes. Grantees (and subgrantees) may use performance-based contracting. Cost reimbursement 

contracts, fixed price agreements, and fixed unit price performance-based contracts are among 

the options available to the contracting entity. 20 CFR 645.230(a)(3) requires that contracts 

or vouchers for job placement services must include a provision to require "that at least 

one-half (2) of the payment occur after an eligible individual placed in the workforce has 

been in the workforce for six (6) months.@  This requirement under WtW would lend itself 

to performance-based contract methods. Generally, a performance-based contract is focused 

on specific, measurable outcomes upon which payment is based, e.g., placements, retentions. 

Essentially, under WtW, grantees determine the contracting method that best meets their needs 

in accordance with the grantee's procurement procedures. 


For reporting purposes, WtW expenditures must be categorized as administrative, program 

or federal technology expenditures regardless of the contracting method(s) used. Relatedly, 

the definition of a WtW administrative cost has been revised. The WtW regulations characterize costs of 

administration as the allocable portion of necessary and allowable costs associated with those specific 

functions identified in paragraph (c)(1) of section 645.235 for the administration of the WtW Program 

and which are not the general management and administration of the WTW related to the direct 

provision of services to participants. Accordingly, at 20 CFR 645.235(d)(1), only that portion of the 

WtW grantee=s costs that are associated with the performance of the administrative functions described 

in the list at 20 CFR 645.235(c)(1) and awards to subrecipients or vendors that are solely for the 

performance of these administrative 

functions are classified as administrative costs. All other costs are considered to be for 

the direct provision of WtW activities and are classified as program costs. 
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Audit requirements relating to performance-based contracts at the Federal level provide 

that governmental and non-profit contractors are covered by the Single Audit Act requirements (OMB 

circular A-133). Commercial organizations which are WtW subrecipients may choose 

to have an organization-wide audit or a program-specific financial and compliance audit when 

expenditures are above the threshold amount of $300,000 specified in Circular A-133. Organizations 

other than the Federal government which provide funding for WtW activities 

may have audit requirements of their own. 


AF10: If in preparing its grant proposal, an applicant for a competitive grant gets 
commitments from various partners to provide certain activities/services and names those 
partners in its grant application, is it then necessary for the applicant to go through a 
procurement process to select the providers subsequent to grant award? 

ETA’s selection of an applicant does not constitute a blanket endorsement of the listed 
partners/providers or the process by which they were selected. ETA in its evaluation and selection 
process assumes that the partners/providers listed in the applicant’s submission were or will be selected 
in accordance with the applicable procurement rules and other requirements. Listing the names of 
partners/providers in its grant application does not relieve an applicant from compliance with these 
requirements. 
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